Zaposlovanje tujcev v Sloveniji

29.8.2018, Ljubljana

Na srečanju bomo predstavili najpomembnejše vidike zaposlovanja in dela tujcev. Na praktičen in uporaben način bomo približali predpisane postopke in na praktičnih primerih odgovorili na vaša vprašanja oziroma na vaše specifične potrebe pri kadrovanju državljanov tretjih držav. Na najpogostejše napake bomo opozorili in dali priporočila. Predstavili bomo bistvena pravila glede davčnega rezidentskega statusa, opozorili na posebnosti pri pripravi obračuna plač tujcem, tudi glede obveznosti napovedi dohodkov tujcev slovenski davčni upravi. Ugodno za poletne prijave! Vljudno vabljeni.

Program konference

 1. Najpomembnejšimi vidiki zaposlovanja, dela in samozaposlovanja tujcev
  (Predavatelj: Grega Malec, vodja sektorja za delovne migracije na MDDSZ)

Na srečanju se bomo seznanili z najpomembnejšimi  vidiki zaposlovanja, dela in samozaposlovanja tujcev upoštevajoč Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter Zakon o tujcih.

Na praktičen in uporaben način vam bomo približali predpisane postopke in na praktičnih primerih odgovorili na vaša vprašanja oziroma na vaše specifične potrebe pri kadrovanju državljanov tretjih držav. 

 • predstavitev sistema zaposlovanja in dela tujcev ter postopka pridobitve enotnega dovoljenja na podlagi soglasja ZRSZ;
 • zaposlovanje tujcev na podlagi mednarodnih sporazumov med RS in tretjimi državami;
 • predstavitev različnih vrst soglasij po namenu ter pogojih za podajo, tudi z vidika predložitve ustreznih dokazil s ciljem vložitve popolne vloge;
 • praktični nasveti in pojasnila udeležencem glede na njihove specifične potrebe na področju zaposlovanja, dela ali samozaposlovanja tujcev;
 • praktični nasveti z vidika zaposlovanja tujcev za namen napotovanja na delo v druge države članice EU

 

 1. Opažanja in priporočila pri zaposlovanju tujcev v Sloveniji
  (Predavateljica: Suzana Mašat, Inšpektorat Republike Slovenije za delo)
 • osnovni predpisi v RS, ki se nanašajo na delo in zaposlovanje tujcev
 • izvajanje inšpekcijskih nadzorov pri delodajalcih, ki zaposlujejo tujce
 • najpogostejše kršitve delovnopravne zakonodaje pri zaposlovanju tujcev
 • sodelovanje z drugimi državnimi organi in organizacijami pri izvedbi inšpekcijskih nadzorov (Policija, Zavod RS za zaposlovanje, sindikati..….)
 • praktični primeri (napoteni delavci, ...)

 

 1. Davčne posebnosti pri zaposlovanju tujcev
  (Predavateljica: Irena Kamenščak)

Pri zaposlovanju tujcev je poleg delovno pravnih dovoljenj potrebno paziti tudi na določene davčne posebnosti. Pogosto se pojavljajo vprašanja povezana z davčnim rezidentskim statusom, posebnostmi pri pripravi obračunov plač, obveznosti napovedi dohodkov, ki imajo vir v tujini ali v Sloveniji ... Predstavili bomo bistvena pravila glede davčnega rezidentskega statusa (kdaj ga je potrebno urediti, za kaj je pomemben, na kaj je potrebno paziti), opozorili na posebnosti pri pripravi obračuna plač tujcem ter opozorili na obveznost napovedi dohodkov tujcev slovenski davčni upravi.

 • Davčni rezidentski status:
  • pravila ZDoh-2
  • pravila mednarodnih konvencij o izogibanju dvojnemu obdavčevanju
  • urejanje statusa v Sloveniji
 • Priprava obračuna plače tujcem:
  •    rezident / nerezident - vpliv na pripravo obračuna plače
  •    glavni / drugi delodajalec
  •    povračila stroškov
 • Napoved dohodka FURS: 
  • rezident / nerezident - vpliv na obveznost napovedi dohodkov FURS
  • prikaz priprave napovedi
  • obveznost plačila davčne obveznosti

 

Datum, čas in kraj izvedbe seminarja:   29. 8. 2018, od 9. do 15. ure,

Radisson Blu Plaza hotel, Ljubljana, Bratislavska cesta 8

 

Kotizacija:  177 EUR + DDV

 

Ne spreglejte

     ̶  
V primeru dveh ali več prijav: 115 EUR + DDV za osebo


Za konferenco

Konferenca je namenjena

Potek konference

Grega Malec

Grega Malec

vodja sektorja za delovne migracije na MDDSZ, po poklicu univerzitetni diplomirani sociolog, smer analitsko-teoretska. po poklicu univerzitetni diplomirani sociolog. S področjem migracij se ukvarja že od leta 1999. V tem času se je v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ukvarjal s področjem načrtovanja, oblikovanja in izvajanja migracijske politike RS, na ravni Evropske unije pa je od leta 2004 sodeloval pri delu različnih delovnih skupin in institucij EU na področju migracij.
Irena Kamenščak

Irena Kamenščak

univ. dipl. prav., davčna svetovalka v družbi BDO Svetovanje d.o.o.. Diplomirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani, trenutno pa se izobražuje na magistrskem študiju delovnega in socialnega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Svetuje na področju dohodnine, davčnega postopka, gospodarskega in delovnega prava.
Suzana Mašat

Suzana Mašat

je univerzitetna diplomirana pravnica z bogatimi izkušnjami s področja delovnopravne zakonodaje in delovnih razmerij. Zaposlena je na Uradu IRSD kot inšpektorica, sodeluje v medresorskih skupinah in nadzorih s posebnimi pooblastili ter deluje na področju nadzora tujcev in trgovine z ljudmi.

Konferenca bo potekala v hotelu Radisson Blu Plaza hotel Ljubljana, ki se nahaja na Bratislavski cesti v Ljubljani.Radisson Blu Plaza hotel Ljubljana
Bratislavska cesta 8
1000 Ljubljana

Oprostite, tega izdelka ni več mogoče naročiti.

Imate strokovno vprašanje za predavatelje na konferenci?

Z veseljem vam pomagamo.

Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih